Celebrul Polidin va reapărea pe piață, dar sub formă de supliment alimentar. În ce fază se află proiectul

Celebrul Polidin va reapărea pe piață, dar sub formă de supliment alimentar. În ce fază se află proiectul
Imagini din laboratorul Institutului „Cantacuzino” / Sursa foto: Adevărul – Institutul „Cantacuzino”
Publicat: 21/08/2021, 12:43

Produsul Polidin, produs pentru prima dată în anii ’60, va fi readus pe piaţă, ca supliment alimentar, au anunțat reprezentanții Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, de sub umbrela Ministerului Apărării Naționale, care au încheiat cu succes o primă etapă în vederea reluării producției.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” anunţă că reluarea producţiei de Polidin, unul dintre cele mai cunoscute medicamente de concepţie românească, a depăşit etapa de laborator.

Decizia de reluare a producției fusese anunțată de conducerea instituției medicale în urmă cu aproximativ nouă luni. „Încercăm să avem produsul, să îl facem în condiţii sigure şi să îl punem pe piaţă sub formă de supliment alimentar. Ca să îl punem pe piaţă sub formă de medicament va fi mult mai complicat şi necesită mai mult timp. Noi sperăm ca într-un an-doi să fie pe piaţă”, spunea, în noiembrie anul trecut, directorul Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, colonel doctor Florin Oancea.

Toate activităţile din acest proiect s-au desfăşurat în Centrul Cercetare-Dezvoltare Tehnologică din Institut în cadrul unui proiect de cercetare-dezvoltare de tip PSCD (Plan Sectorial de Cercetare-Dezvoltare) al Ministerului Apărării Naţionale, relatează Adevărul.

Produsul va fi sub formă de ursuleț

Pentru a putea fi pus pe piața de suplimente, specialiștii Institutului Cantacuzino au dezvoltat şi modernizat procesul de fermentaţie bacteriană prin trecerea de la o tehnologie convenţională (plăci Roux) la o tehnologie modernă, controlabilă (bioreactoare specializate). Forma de administrare a Polidinului este dezvoltată pentru a obţine capsule gelatinoase orodispersabile de tip ursuleţ (POLIDIN-O) şi spray nazal (POLIDIN-N), relatează Adevărul.

Prin schimbarea formei de administrare a Polidinului se doreşte ca produsul să devină mai atractiv pentru un segment cât mai larg de populaţie (copii, adulţi, vârstnici), au transmis reprezentanții institutului.

„Vor continua testele clinice astfel încât Polidinul să fie repus pe piaţă şi sub formă de medicament cu administrare injectabilă”, au transmis reprezentanții instituției.

Potrivit informațiile de pe site-ul instituției, Polidinul a fost primul din grupa de imunomodulatorii, grupă introdusă după 1960 și care a continuat seria cu Aerodin, Brohodin, Orostim, toate produse la Filiala de la Iași și s-a încheiat cu Cantastimul, care s-a lansat la București înainte de 1990. „Vaccinurile ca și imunomodulatorii au fost sistate comercial în 2010, pe motivul imposibilității de respectare a condițiilor (GMP) impuse de normele europene produselor injectabile la om”, se arată pe site-ul instituției

La scurt timp, medicul Sylvia Hoişie, supranumită și „mama Polidin”, care a făcut partea din echipa de cercetători care a dezvoltat produsul în anii ’60, a declarat că este de părere că imunomodulatorul poate contribui la lupta împotriva SARS-CoV-2. În vârstă atunci de 93 de ani, medicul spunea în noiembrie că se va vaccina împotriva COVID-19.

La sfârșitul lunii noimebrie, Institutul Cantacuzino a lansat pe piață un prim lot al unui alt produsul imunomodulator, OROSTIM-HV. Potrivit informațiilor de la acea vreme, suplimentul alimentar care conține o combinație dintr-un lizat atomizat format din 15 tulpini bacteriene și o pulbere de extract de orz verde, are proprietăți antioxidante și de stimulare a imunității, determinând creșterea rezistenței organismului la infecții.

Produsul se administrează în perioadele cu risc de apariție a infecțiilor respiratorii persoanelor care lucrează în colectivități cu susceptibilitate crescută de îmbolnăvire, copiilor cu infecții respiratorii repetate și persoanelor de vârsta a treia în stări cu imunitate scăzută.

„În următoarea perioadă se va continua dezvoltarea produsului, urmând ca anul viitor Institutul „Cantacuzino” să realizeze transferul tehnologic într-o altă arie de fabricație pentru producția în serie a produsului”, transmitea instituția.

Tags:
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
Înfiorător: cum arată Emily Burghelea după ce a fost RASĂ în cap. Abia dacă o...
Gigantul german din industria auto care a deschis un centru în România. Are câteva sute...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Ameninţări şi violenţe în Franţa înaintea alegerilor
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Statul te obligă să declari. Noua regulă impusă din 1 iulie. Te oprește în trafic...
Mari reduceri pentru români. Unde pot să zboare extrem de repede
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Forma Sistemului Solar s-a schimbat dramatic, au descoperit oamenii de știință
×